Reguli de care să ținem cont atunci când amenajăm dormitorul
Dormitorul este spațiul care ar trebui să ne reîncarce fizic și moral înainte de o zi lungă sau la sfârșitul acesteia. Este locul în care ziua noastră începe și se termină, iată de ce necesită o atenție deosebită atunci când urmează să îl amenajăm. Un dormitor relaxant și foarte bine organizat vă va oferi un somn odihnitor și energia necesară pentru o zi productivă. Astăzi vom discuta despre trei cele mai importante elemente în decorarea dormitorului: patul, culorile și lumina.
Patul este elementul de bază și cel care dictează amenajarea dormitorului. Este recomandat ca lungimea acestuia să fie mai mare cu 20 cm decât cea a corpului. De asemenea, pentru a avea libertate de mișcare în cameră, patul trebuie amplasat la o distanță de minimum 60 cm față de perete sau alte piese de mobilier. Ce ține de poziționare, aceasta se face cât mai departe de ușă, la o distanță de cel puțin 90 cm și excludeți varianta în care să amplasați patul sub fereastră. Regula stabilită de către arhitecți este poziționarea patului spre Sud-Vest. Un alt detaliu important este acel spațiu între pat și podea. De ce este nevoie de el? Pentru a nu vă lovi, dar și pentru a putea șterge praful care se adună sub pat.
La capitolul culori, Mobilis face apel la următoarele sfaturi:
- 60-30-10! Această regulă implică folosirea unei culori dominante în proporție de 60% (în nuanțe mai deschise), urmată de o culoare secundară folosită în 30% și 10% o culoare accent pe care o puteți folosi pentru decorațiuni.
- Este indicat să folosiți culori relaxante, cum ar fi: bej, bleu, lila, verde.
Iluminatul are rolul de a pune în valoare întregul design și de a oferi mai multă personalitate camerei. Corpurile de iluminat creează o atmosferă plăcută și pun în evidență culorile mobilierului și decorațiunilor. Echipa Mobilis vine întotdeauna cu soluții de iluminare ce vă vor face să vă îndrăgostiți de locuința dumneavoastră. Pentru mai mult stil, propunem clienților noștri iluminarea încorporată în mobilier, în detrimentul lămpilor suspendate.
Există trei zone cărora le acordăm în principal atenția: iluminatul general, zona noptierelor, iluminatul decorativ. Nu impuneți limite imaginației și planificați un sistem de iluminare cât mai deosebit. Veiozele, de exemplu, pot fi înlocuite cu lămpi de perete (aplice), pentru a salva spațiul de pe noptieră. Puteți opta pentru corpuri de iluminat cu variator care vă permite să reglați intensitatea luminii.
Nu în ultimul rând, vom menționa care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când vine vorba de amenajarea dormitorului.
- Alegerea unui pat prea mare. Patul trebuie să respecte particularitățile individuale ale persoanei care îl utilizează. Trebuie să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare camerei și să nu devină incomod atunci când ne mișcăm în cameră.
- Alegerea greșită a corpurilor de iluminat. În dormitor, lumina trebuie să fie difuzată egal în toate colțurile camerei. Un iluminat corect poate crea starea emoțională dorită în orice moment al zilei.
- Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora. Sursele de curent sunt de nelipsit în dormitor. Acestea trebuie să fie amplasate la o distanță de 25-35 cm de la podea, în locuri accesibile.
- Prea multe piese de mobilier. Dormitorul nu trebuie să fie o cameră aglomerată. Nu-l priviți ca pe un spațiu unde să depozitați alte lucruri, dar pe un spațiu pentru relaxare.
Pentru o amenajare reușită a dormitorului este esențial să avem un plan dinainte stabilit. Detaliile pe care echipa noastră le stabilește dinainte sunt: cine va folosi dormitorul (copil, tânăr, cuplu), locul amplasării patului, factorii de mediu (luminozitatea, temperatura), stilul, culorile. În acest caz, mobilierul executat la comandă este o soluție optimă și chiar indicată. Astfel, obțineți siguranța că designul dorit va fi întocmai respectat, iar mobila va corespunde exact gusturilor și necesităților dumneavoastră.