Regula de aur într-o bucătărie funcțională este legată de așezarea principalelor obiecte de lucru într-o ordine potrivită. Există anumite electrocasnice mari care sunt de nelipsit în bucătărie, iar acestea dictează modul în care vom amenaja întreg spațiul. Vom discuta astăzi despre amplasarea frigiderului, mașinii de spălat vase, cuptorului, aragazului și a hotei.

Frigiderul este cel mai voluminos aparat dintr-o bucătărie și funcționează neîntrerupt tot anul. Sunt două direcții spre care trebuie să ne orientăm aici: să asigurăm o bună funcționare a frigiderului pe termen lung și să avem acces ușor când îl utilizăm. Există un mit precum că frigiderul nu trebuie poziționat lângă o sursă de căldură. Experții Mobilis au demonstrat că funcționarea corectă a frigiderului nu este afectată în această situație. În plus, frigiderele moderne sunt dotate cu sisteme de siguranță, așadar, pericolul este inexistent.

O regulă de care trebuie să țineți cont este planificarea unei zone de lucru (blat) în apropierea frigiderului. Blatul trebuie să aibă o lungime de minim 400 mm. Acest lucru vă va permite să închideți ușa în momentul în care ați scos alimentele sau să puneți tava pe care o scoateți din cuptor. De asemenea, este o zonă folositoare atunci când vă întoarceți de la cumpărături și urmează să le puneți la rece.

Clienții Mobilis, în proporție de 97% optează pentru mașină de spălat vase. Dar unde trebuie să o poziționăm?  Locul cel mai comod în utilizare este în apropierea chiuvetei și a scurgătorului de vase, astfel nu veți fi nevoiți să mergeți cu vasele dintr-un colț al bucătăriei în celălalt.

Amplasarea cuptorului sub aragaz este o soluție foarte des întâlnită, dar nu obligatorie. Însă aceste două elemente (cuptorul și aragazul) pot fi separate și instalate exact acolo unde ne dorim și este necesar, atât din punct de vedere al siguranței copiilor, al designului cît și al ergonomiei. Înălțimea la care se montează cuptorul (dacă nu este sub aragaz), va fi de 500-900 mm pînă la partea de jos a acestuia, pentru a fi mai ușor a scoate sau pune ceva la copt.

Recomandăm ca aragazul să fie amplasat conform regulii triunghiului în bucătărie. Această regulă spune că aragazul, chiuveta și frigiderul trebuie amplasate într-un triunghi. La cele două unghiuri ascuțite, vom poziționa aragazul și frigiderul, iar chiuveta va fi la intersecția celor două laturi. Triunghiul de lucru înseamnă o planificare strategică în bucătărie care face ca activitățile să fie practicate cu ușurință.

Înălțimea la care amplasăm hota este, de asemenea, foarte importantă. Recomandarea specialiștilor este să poziționăm hota la o înălțime de minim 600 mm de la blat. Capacitatea hotei se alege în conformitate cu suprafața încăperii, dar și cât de des gătim. Un moment pe care îl reamintim clienților Mobilis este că hota trebuie pornită cu 3 minute înaintea aragazului și însăși procesului de gătire.  Astfel, eficiența acesteia va fi mai mare pentru că aerul va începe să circule și mirosul să fie evacuat înainte de a se propaga în încăpere.

Un lucru foarte important este să avem o sursă de curent separată pentru fiecare dintre electrocasnicele de mari dimensiuni enumerate mai sus. Într-o bucătărie modernă și frumos mobilată, cablurile prelungitoare strică aspectul de ansamblu și nu arată deloc bine. Iată de ce, la realizarea bucătăriilor Mobilis, ne orientăm să amplasăm prizele în dulapurile alăturate electrocasnicelor. Bineînțeles, nu uităm și de prizele pentru electrocasnicele mai mici, cum ar fi ceainicul electric, blenderul sau aparatul de cafea.

La realizarea bucătăriilor Mobilis participă o întreagă echipă care pune cap la cap un design ergonomic și individual pentru locuința fiecărui client. Anume această implicare face ca orice proiect să capete originalitate și să se potrivească perfect într-un anumit interior.