Mașina de spălat vase este cea care ne scutește de o activitate nu tocmai plăcută la bucătărie. Cu toate acestea, puțini sunt cei care aleg să o instaleze, dar și mai puțini sunt cei care o utilizează. Există minim trei motive pentru care această mașinărie ar trebui să existe în orice bucătărie: consumă mai puțină apă, curăță mai bine și economisește timp! În continuare vă vom explica de ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți mașina de spălat vase.

Există câteva caracteristici importante pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a procura mașina de spălat.

  1. Modelul! Aici ne referim la modelul clasic sau cel incorporabil. Mașinile de spălat clasice sunt piese de sine stătătoare și au nevoie de un spațiu separat de mobilier. Aceasta poate fi, ulterior, mutată cu ușurință acolo unde vă este mai comod. Mai sunt și și modelele incorporabile. Acestea sunt complet integrate în mobilier și constituie o alegere bună atunci când efectuați mobilierul la comandă. Dar atenție, trebuie să cunoașteți exact dimensiunile mașinii pe care o veți alege – înălțime, lățime și adâncime.
  2. Capacitatea! Este important să alegem o mașină de spălat vase cu o capacitate potrivită necesităților proprii. Țineți cont de mărimea familiei, cât de des aveți musafiri sau cât de frecvent spălați vase. De regulă, capacitatea mașinilor este între 4 și 14 seturi, un set incluzând: farfurie pentru felul întâi și doi, farfurie pentru desert, pahar, cană, un cuțit, o lingură, o furculiță și linguriță pentru desert. Cea mai cunoscută metodă de clasificare este după lățime: 450 sau  600 mm.
  3. Programe! Majoritatea mașinilor de spălat vase au între 5 și 10 programe potrivite pentru cerințele fiecăruia. Chiar și cele mai simple mașini au programe pentru spălarea ușoară, medie și intensă. Mai sunt și programe speciale pentru spălarea vaselor de cristal, spălare cu abur, dezinfecție sau spălare rapidă. Prețul aparatului crește odată cu numărul de programe. Cele mai inteligente modele au capacitatea de a cântări vesela și de a adapta timpul de spălare după volumul de vesela pus la spalat.

Important! Nu toate modelele sau brandurile oferă funcția de uscare a veselei!

  1. Interiorul! De data aceasta trebuie să acordăm atenție numărului de sertare și suporturilor interioare. Cu cât mașina are mai multe sertare și suporturi de diferite dimensiuni, cu atât veți putea introduce mai multe vase. Unele modele au un sertar separat pentru tacâmuri. Totuși, în lipsa acestuia, vasele de mai mari dimensiuni încap mai bine.

Pe lângă faptul că mașina de spălat vase trebuie să spele perfect, este important să alegem una flexibilă în utilizare, economă și chiar mai silențioasă. Mai sunt câteva detalii interesante pe care ne-am dori să le împărtășim și cu dumneavoastră:

  • Mașina de spălat vase are nevoie de aceleași conexiuni ca mașina de spălat haine: alimentare cu apă, canalizare, curent electric.
  • Ocazional trebuie să pornim un ciclu de spălat fără vase, doar cu o cană de bicarbonat de sodiu și jumătate de cană de oțet. Acest lucru ajută la eliminarea mirosurilor, igienizare și împrospătarea interiorului. Folosiți odorizante speciale pentru mașini de spălat vase.
  • Mai mult detergent nu înseamnă o spălare mai bună. Din contra, vase vor rămâne cu urme de detergent pe ele.
  • O mașină de spălat poate trece cu ușurință de 10-20 de ani. Condiția este una simplă – cunoașterea și respectarea instrucțiunilor de utilizare.

Optați pentru un asemenea aparat în bucătăria dumneavoastră și economisiți din timpul pe care l-ați putea petrece cu cei dragi. Alegeți o mașină corespunzătoare pentru propriile necesități și țineți neapărat cont de indicațiile manualului de utilizare.