Blatul de lucru și șorțul  sunt elemente de nelipsit dintr-o bucătărie. Alegerea lor nu este deloc ușoară, fiindcă trebuie să îndeplinească mai multe condiții: rezistență la temperatură, zgârieturi, tăieturi, dar și să fie ușor de întreținut. Odată ce veți începe să căutați materialele potrivite, veți descoperi că posibilitățile de alegere sunt generoase. În acest caz, Mobilis vine cu câteva sfaturi generale, dar extrem de utile.

La baza alegerii blatuluide bucătărie stau cîteva criterii importante: dimensiunile, materialul, rezistența și întreținerea. Le vom analiza pe rând, acordând atenție detaliilor esențiale.

  1. Dimensiunile. Grosimea blatului este cea care dictează aspectul estetic. Există mai multe grosimi pe care le utilizăm: 10, 20, 30, 38 și 40 mm. Blaturile „slim” cu o grosime de 10 mm se utilizează, de obicei, la bucătăriile în stil modern. Mobilis vă recomandă ca blatul să fie montat la înălțimea de 900 mm, acesta fiind standartul de înălțime atât pentru încastrarea electrocasnicelor mari, de genul mașina de spălat vase, cuptor, congelator, vinoteca, etc. cît și pentru comoditatea de a găti, astfel, veți evita durerile de spate.
  2. Materialul. Există o varietate de materiale din care puteți alege. Iată care sunt printre cele mai des întâlnite:

Blatul din piatră naturală. Calitatea și rezistența blaturilor din piatră naturală oferă un confort sporit. Suprafețele neporoase, cum ar fi cele de quartz, sunt igienice și nu permit apariția bacteriilor sau microorganismelor. Astfel de blaturi sunt rezistente la acizi, lichide, tăieturi, zgârieturi și temperaturi înalte sau joase.

Blatul din gresie porțelanată. Gresia porțelanată de curând a început a fi utilizată și pentru blaturi de bucătărie, totodată este utilizată și pe post de șorț. Aspectul slim și rezistența la zgârieturi sunt avantajele pentru care clienții Mobilis optează pentru așa tip de produs, mai ales că exact același material poate fi utilizat și pentru fronturi de bucătărie, doar că în grosimea de 3,5 mm.

Blatul din plastic HPL. Acest tip de material îmbină accesibilitatea, calitatea înaltă, rezistența și funcționalitatea. Alegând un blat din plastic HPL, faceți o investiție de lungă durată, deoarece, cu o îngrijire corespunzătoare, acesta nu-și va pierde aspectul în timp. Fiind destul de rezistent la temperaturi înalte, umiditate și razele soarelui, acesta poate fi folosit în preajma aragazului fără risc de incendiu.

Blatul din PAL. Cândva PAL-ul  se afla în topul preferințelor pentru blaturile de bucătărie datorită prețului accesibil, pentru că este în diverse culori și se întreține relativ ușor. Mobilis însă, recomandă blaturile din primele trei categorii descrise. Avem multe argumente aici, de aceea vă invităm în showroom să discutăm și să vă prezentăm toate aceste argumente prin comparație. 🙂

  1. Întreținerea. Cu excepția lemnului, materialele pentru blatul de lucru se curăță extrem de simplu. Aveți nevoie doar de apă caldă, un detergent obișnuit și o lavetă moale. Dacă obișnuiți să gătiți foarte des acasă, atunci neapărat trebuie să țineți cont de acest criteriu atunci când alegeți materialul.

Șorțul este elementul situat între blat și dulapurile suspendate. Materialul din care alegeți să fie executat șorțul poate fi diferit decât cel folosit pentru blat, dar nu reprezintă o regulă. Se poate opta pentru un șorț din piatră naturală,  gresie porțelanată, compact HPL sau PAL.

Dacă este să vorbim despre plinte, atunci instalarea acestora este opțională. Mai exact, dacă șorțul și blatul sunt efectuate din același material, atunci nu este nevoie de plintă. În cazul în care ați folosit materiale diferite pentru șorț și blat, va fi necesar să instalați și plinta. Mobilis vă recomandă să optați pentru prima opțiune (fără plintă) pentru un aspect mai modern și estetic. Totuși, dacă optați pentru plintă, excludeți varianta celor din plastic. Acestea se deteriorează rapid și nu au un aspect plăcut.

Una dintre întrebările ajutătoare în alegerea acestor elemente în bucătărie este care dintre cele două criterii primează în cazul dumneavoastră: utilitatea sau aspectul estetic? Gândiți-vă la cât de des gătiți acasă, ce stil are bucătăria dumneavoastră, ce buget ați preconizat, iar aceste lucruri vă vor face alegerea mai ușoară! 

Acum că sunteți la curent cu cele mai importante informații și recomandări vizavi de blat, șorț și plintă, puteți începe amenajarea sau renovarea bucătăriei. În cazul în care vă doriți o echipă profesionistă care să se ocupe de tot acest proces, Mobilis este aici să vă ofere cele mai originale soluții.