Cum amenajăm bucătăria pentru a folosi cât mai eficient fiecare spațiu?
Pentru mulți dintre noi bucătăria este locul unde petrecem cel mai mult timp când suntem acasă, fie că mâncăm, gătim, savurăm o cafea sau o masă cu prietenii. Bucătăriile sunt de diferite forme și dimensiuni. Și chiar dacă nu dispuneți de o suprafață mare, există soluții de amenajare pentru orice spațiu, iar ideile sunt nenumărate.
Pentru ca bucătăria să fie cât mai comodă în utilizare, există câteva reguli pe care ar trebui să le respectăm.
În primul rând, trebuie să știți că într-o bucătărie există trei zone principale:
- Zona de depozitare – frigiderul.
- Zona de preparare – chiuveta și blatul de lucru.
- Zona de gătit – aragazul și cuptorul.
Toate aceste zone trebuie amplasate în așa fel încât să formeze un triunghi – ,,Triunghiul optim de lucru într-o bucătărie ergonomică”. Respectând această regulă esențială, veți avea acces cu ușurință la fiecare dintre aceste zone ale bucătăriei, iar centrul camerei va fi mai liber.
Puteți opta și pentru o configurație de bucătărie liniară, pe o singură latură, dar cu o organizare corectă. În acest caz, trebuie să țineți cont de următoarea ordine: frigider, blat, chiuvetă, blat, aragaz, blat. De ce de trei ori blat? Pentru că între frigider și chiuvetă trebuie să existe un spațiu de lucru pe care îl folosiți atunci când scoateți sau puneți produse în frigider, iar între chiuvetă și aragaz aveți nevoie de spațiu de lucru atunci când gătiți.
În cazul bucătăriilor mai înguste, există alte trei principii la care putem apela:
- Utilizați cât mai mult spațiu din suprafața pereților. Optați pentru dulapuri suspendate pentru veselă, polițe și etajere pentru condimente și ustensile, suporturi pentru diverse accesorii.
- Alegeți depozitarea pe verticală. Aici vorbim despre comode modulare și coloane cu rafturi.
- Optați pentru electrocasnice mari încorporabile (cuptor, aragaz, hotă, frigider).
Punctele enumerate mai sus vă pot ajuta să găsiți un echilibru între utilitate și confort, astfel încât chiar și bucătăria îngustă să fie cât se poate de comodă.
Un lucru primordial și care necesită o atenție sporită este instalația electrică. Ar fi bine ca aparatele electrocasnice de dimensiuni mari (mașină de spălat, cuptor, plită electrică, hotă, cuptor cu microunde, frigider, mașina de spălat vase) să fie alimentate fiecare de la o priză separată. Altfel, riscați să nu puteți monta cuptorul, de exemplu, în locul în care vă doriți sau instalația electrică să nu reziste. De asemenea, prizele nu trebuie să fie deasupra chiuvetei sau aragazului, ci pe lângă ele, la o distanță sigură pentru a nu vă supune nici unui risc.
O bucătărie amenajată corect trebuie să fie bine planificată! Înainte de a comanda mobilierul și electrocasnicele, asigurați-vă că aveți un plan stabilit și știți sigur ce și unde va fi montat. În acest mod, veți putea trasa instalațiile necesare (electrică, sanitară, termică) și veți alege mobilierul care să satisfacă toate necesitățile!